Προς λύση στο αδιέξοδο με τους εργάτες γης

Η τροπολογία που προσδοκάται ότι θα φέρει «χέρια» στη Λακωνία - Ρύθμιση οδηγεί στην αποδοχή όλων των αιτήσεων μέχρι τέλη του έτους

Σάββατο, 26 Νοέμβριος 2022 08:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προς λύση στο αδιέξοδο με τους εργάτες γης

Παράταση έως 30 Ιουνίου 2023 της προθεσμίας υποβολής αιτήματος για την κατά παρέκκλιση μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας, σε προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την παραπάνω πρόβλεψη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, διευκολύνεται ιδιαίτερα η διαδικασία μετάκλησης για όσους απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, καθώς και για όσους βρίσκονται στη χώρα και το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ρυθμιστεί, ενώ για περαιτέρω διευκόλυνση των αιτούντων λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η απασχόληση των εργατών γης θα αφορά χρονικό διάστημα από 30 έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες. Δηλαδή, θα μπορούν οι εργάτες γης να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά 6 μήνες, εφόσον θα απασχοληθούν στις εποχικές αγροτικές εργασίες.

Κατάργηση του «πλαφόν»
του αριθμού των εργατών
Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες καλλιεργητικές ανάγκες για τη συγκομιδή της ελιάς, προβλέφθηκε ότι για τις αιτήσεις εργοδοτών που υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, θα αντιστοιχεί 1 εργαζόμενος σε έκταση 15 στρεμμάτων στις βρώσιμες ελιές και 1 εργαζόμενος σε έκταση 20 στρεμμάτων στις ελιές ελαιοποίησης. Ο ανώτατος αριθμός θέσεων απασχόλησης θα καθορίζεται από την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης ανά εργαζόμενο, χωρίς τον σχετικό αριθμητικό περιορισμό ανά περιφερειακή ενότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη, στους συναρμόδιους υπουργούς και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προστέθηκε στην τροπολογία του ΥπΑΑΤ, ρύθμιση που καταργεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 τον περιορισμό στον αριθμό των εργατών γης που θα μπορούν να απασχοληθούν στη συγκομιδή της ελιάς, ανά νομό.

Όπως προαναφέρθηκε, η τροπολογία, αρχικά προέβλεπε την παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2023 της προθεσμίας υποβολής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, διατηρώντας όμως τους περιορισμούς στον αριθμό των απασχολουμένων εργατών γης. Για τον λόγο αυτό, ο Αθ. Δαβάκης σε διαβούλευση με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και σε συντονισμό με τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, Καθηγητή Στέλιο Κούτνατζη, πέτυχε να προστεθεί ο όρος ότι όσες αιτήσεις ελαιοκαλλιεργητών έχουν κατατεθεί ή κατατεθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, να γίνονται δεκτές χωρίς τον αριθμητικό περιορισμό ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Αισιοδοξία για έγκριση
όλων των λακωνικών αιτήσεων
Με την αλλαγή αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις, που έχουν υποβάλει οι Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές και που μέχρι σήμερα δεν «προχωρούσαν» επειδή είχε συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός εργατών για τον νομό. Επίσης, όσοι αγρότες επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν και νέες αιτήσεις για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες των ήδη διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών, που το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Αθ. Δαβάκης δήλωσε: «Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα είναι επείγον, ειδικά τώρα την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Για να λυθεί έπρεπε να καταργηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου ο περιορισμός στον αριθμό των πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να μετακληθούν για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες.

Γι’ αυτό ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε συντονισμό με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, καθηγητή Στέλιο Κούτνατζη να καταργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 το αριθμητικό όριο που έθετε η υπουργική απόφαση 5269/139/3.2.2021.

Αυτό πραγματοποιήθηκε με τροπολογία που ψηφίζουμε στη Βουλή…»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαβάκης απευθύνει ευχαριστίες «στους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, καθώς και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, Στέλιο Κούτνατζη, για την κατανόηση του προβλήματος και την καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι με τη ρύθμιση αυτή θα διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας. Θα παραμείνω σε επαφή με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ομαλότερες συνθήκες για τους Λάκωνες αγρότες».

Κρητικός: «Υπερκαλύπτεται το αίτημα
για αύξηση των θέσεων»
Από την  πλευρά του ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός παρατήρησε: «Με την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιλύεται πρόσκαιρα το πρόβλημα μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική περιφέρεια και ειδικά για τη Λακωνία, που απασχολεί καθημερινά τους συμπολίτες μας, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η ελαιοκομική περίοδος.

Η έλλειψη εργατών έχει δύο πτυχές: η πρώτη είναι ο περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά περιφερειακή ενότητα και η δεύτερη είναι ο περιορισμένος αριθμός εργατών».

Ο βουλευτής θεωρεί ότι «με την άρση του περιορισμού των θέσεων μέχρι το τέλος του χρόνου οι 250 εκκρεμείς αιτήσεις θα προχωρήσουν και όσες αιτήσεις γίνουν από δω και πέρα θα γίνουν δεκτές. Θα υπερκαλυφθεί έτσι το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για αύξηση των θέσεων, αίτημα το οποίο είχε τεθεί στο τέλος Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, η δεύτερη (σσ πτυχή) «θα λυθεί με τις διακρατικές συμφωνίες που προωθούνται, όπως έγινε με την Αίγυπτο». Σημειώνεται εδώ ότι -με σχέδιο- για πρώτη φορά υπογράφτηκε συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο, που προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού 5.000 εργατών γης, από την Αίγυπτο, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.

Στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή ο Ν. Κρητικός ανέφερε: «Έθεσα από κοινού με τον βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύση Ακτύπη προς τους αρμόδιους υπουργούς αίτημα για αντίστοιχη συμφωνία και με την Ινδία, μία χώρα με καλούς και έμπειρους εργάτες γης. Είναι καιρός να λύσουμε το ζήτημα των εργατών γης οριζόντια και κάθετα. Οι πρώτες ενέργειες έχουν ήδη γίνει, ενώ και ο Ινδός πρέσβης ο οποίος είναι πολύ θετικός στην προοπτική αυτή, ενημέρωσε ότι είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν μία γέφυρα συνεργασίας με την χώρα μας».

Διάχυτος ο προβληματισμός
στη Λακωνία
Κι ενώ οι παραπάνω εξελίξεις, σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες, έρχονται να «αποφορτίσουν» τον αγροτικό κλάδο, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έντονη ήταν η ανησυχία των παραγωγών της Λακωνίας για την τύχη της φετινής σοδειάς και των εισοδημάτων τους. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και πιέσεις τους, δεν κατόρθωναν να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια -στον βαθμό τουλάχιστον των απαιτήσεων- για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, προκαλώντας αισθήματα απογοήτευσης και απόγνωσης. Σε μια χρονιά που αναμένεται ιδιαίτερα προσοδοφόρα, με τα ελαιόδεντρα «γεμάτα» και προβλέψεις για αυξημένες ποσότητες ελιάς-ελαιολάδου, «δεν έχουμε χέρια να μαζέψουν τον καρπό και κινδυνεύουμε να μείνουν οι ελιές πάνω στα δέντρα», όπως αγρότες μετέφεραν στον «ΛΤ», δίνοντας μια «σφυγμομέτρηση» επί του κλίματος που επικρατεί.

Πέρα από τις εκτεταμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ως «τροχοπέδη» στην απασχόληση, παραγωγοί διεκδικούσαν παράταση στην κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, αλλά και άρση του περιορισμού στην κατανομή των θέσεων εργατών γης ανά νομό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Δεν αρκούσε το «προϋπολογισμένο»
εργατικό δυναμικό
Ο αριθμός των εποχικών εργατών που είχε εγκριθεί για τη Λακωνία εξαντλήθηκε σχετικά άμεσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτούνταν τουλάχιστον 1.500 επιπλέον εργάτες γης, προκειμένου να συλλεχθεί επαρκώς ο καρπός του λακωνικού ελαιώνα. Σημειώνεται ότι υπουργική απόφαση επί του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών προέβλεπε για τη Λακωνία κατανομή συνολικού αριθμού 1.600 εργατών γης (1.480 εποχικοί και 120 με εξαρτημένη εργασία). Περαιτέρω, κατά ανακοίνωση της παράταξης του Π. Τατούλη, στο αρμόδιο τμήμα αδειών του νομού είχαν υποβληθεί τους προηγούμενους μήνες περίπου 100 αιτήσεις που εκκρεμούσαν ενώ είχαν καταβληθεί τα παράβολα.

Έτσι, υπό το ορατό ενδεχόμενο να «τιναχθεί» η σεζόν στον αέρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μη σύννομης σύναψης εργασιακών σχέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από θέμα ελέγχων και πιθανών προστίμων από τις αρμόδιες Αρχές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με το θέμα της έλλειψης εργατών γης είχαν ασχοληθεί επισταμένα το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, η Περιφερειακή Αρχή του Π. Νίκα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Τατούλη και η ανεξάρτητη σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti