Στον εργολάβο τα «ρίχνει» ο Δήμος για την ανάπλαση Σπάρτης

Τελεσίγραφο για άμεση συνέχιση του έργου στην Παλαιολόγου - Δούκας: «Δεν χαριζόμαστε, θα “δαγκώσουμε” ακόμη και με διαδικασίες fast track»

Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2023 20:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον εργολάβο τα «ρίχνει» ο Δήμος για την ανάπλαση Σπάρτης

«Νίπτει τας χείρας της» κι εξαπολύει δριμύ κατηγορώ η Δημοτική Αρχή Σπάρτης για τις τελευταίες απρόσμενες εξελίξεις με το έργο ανάπλασης της Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που απειλείται να «παγώσει» επ’ αόριστον, όπως διεμήνυσε ο εργολάβος Νικόλαος Γεωργαλής. Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (19/9), ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για το μέλλον του έργου στον ανάδοχο, εκτοξεύοντας «βέλη» εναντίον του για αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Τονίζοντας πως ο δήμος έχει ενεργήσει νόμιμα κι έχει ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από τη μελέτη και τη σύμβαση, η Δημοτική Αρχή έσπευσε παράλληλα να δηλώσει την αμέριστη στήριξη στην Τεχνική Υπηρεσία και τα στελέχη της, που βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής και πρωτοφανών χαρακτηρισμών.

«Δεν θα χαριστώ σε κανέναν απολύτως εργολάβο», ξεκαθάρισε για τις προθέσεις του ο Π. Δούκας, καλώντας επανειλημμένως τον ανάδοχο «να επιστρέψει από σήμερα στο έργο και να συνεχίσει άμεσα τις εργασίες με όσους εργαζόμενους και υλικά χρειαστεί».

«Εντελώς αντιδεοντολογική
και αντισυμβατική συμπεριφορά»
«Τον εργολάβο δεν τον επιλέξαμε εμείς, αναδείχθηκε μέσα από τη νόμιμη διαδικασία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με τη χρήση αλγόριθμου», ξεκαθάρισε αρχικά ο Π. Δούκας, απαντώντας σε αιτιάσεις που έχουν προβληθεί για την ανακήρυξη του συγκεκριμένου μειοδότη. Ο δήμαρχος άφησε αιχμές για τη στάση του εργολάβου, καθώς όπως είπε «ενώ έλαβε αρχικά γνώση της μελέτης και γνώριζε τα στοιχεία, στη συνέχεια μειοδότησε, έλαβε την προκαταβολή και τώρα διαπιστώνει δεκάδες λάθη και καταγγέλλει τη μελέτη. Αν δεν μπορεί να συνεχίσει, να μας το πει έγκαιρα και χωρίς “τσαλιμάκια”, να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα…», υπογράμμισε ο Π. Δούκας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο ανάδοχος έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του ανωμαλίες και προβλήματα σε έργα που έχει αναλάβει σε άλλες περιοχές, όπως οι Δήμοι Βόλου, Ζωγράφου, Μονεμβασίας, καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Δούκας, στασιμότητα παρουσιάζει και το έργο αποκατάστασης της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης, που επίσης έχει αναλάβει ο ίδιος εργολάβος.

Αναφορικά με το έργο στο πάρκο Γουδέ, γνωστοποιήθηκε ότι ο ίδιος εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος καθώς δεν προέβη στις αναγκαίες ενέργειες, ενώ αναφορικά με το κτίριο Σπυρόπουλου, που επίσης έχει μειοδοτήσει ο Ν. Γεωργαλής, ο Π. Δούκας τόνισε ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση, εκτός κι αν εκδοθεί διαταγή Εισαγγελέα ή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα επόμενα βήματα
Απαντώντας σε ερώτηση του «ΛΤ» αναφορικά με τον τρόπο που θα αντιδράσει ο δήμος, εφόσον δεν προκύψει ανταπόκριση για την πρόοδο του έργου, ο δήμαρχος Σπάρτης επεσήμανε ότι θα συζητήσει άμεσα με την Τεχνική Υπηρεσία για να καθορίσουν τις κινήσεις τους. «Πάντως, σας λέω ότι θα κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Ακόμα και με διαδικασίες fast track. Όπου χρειαστεί να “δαγκώσουμε”, θα το κάνουμε. Θα επανέλθουμε δριμύτεροι. Δεν θα του χαρίσουμε τίποτα (σσ στον εργολάβο). Τον καλώ και πάλι να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά…», τόνισε.

Ο Π. Δούκας απολογήθηκε για την ταλαιπωρία και στους πολίτες και ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες: «Ζητούμε συγγνώμη, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο βάσει νόμου».

Πάντως, στο απευκταίο σενάριο, εφόσον δεν προκύψει άμεσα λύση και η σύμβαση διαλυθεί, όπως προειδοποίησε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Κώστας Βαρζακάκος, θα απαιτηθεί ένα διάστημα περίπου 6 μηνών για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και προσαρμογή στα νέα δεδομένα ώστε να συνεχιστεί το έργο.

DSC 1318

Δηλώσεις Ζαχαράκη και Χάντζου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γεωργία Ζαχαράκη, όπως και η γενική γραμματέας του Δ. Σπάρτης, Μαρία Χάντζου, που προέτρεψαν τον ανάδοχο να τηρήσει απαρεγκλίτως τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

Όπως είπε η Γ. Ζαχαράκη, «κατά την υποβολή προσφοράς ο εργολάβος δήλωσε υπεύθυνα ότι έχει λάβει γνώση της μελέτης», για να διερωτηθεί: «Πώς γίνεται να μην υπέπεσαν στην αντίληψή του όλα αυτά τα προβλήματα που διαπιστώνει τώρα;» Σύμφωνα με την ίδια δε, ο ανάδοχος δεν έχει δικαίωμα να διακόψει μονομερώς τις εργασίες, καθώς αποτελεί ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας εάν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει το σχετικό αίτημα και μέχρι τότε είναι υποχρεωμένος να συνεχίζει το έργο.

Η Μ. Χάντζου σημείωσε ότι «δεν θα σταθούμε στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο εργολάβος κατά προσώπων του δήμου και της τεχνικής υπηρεσίας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος. Αυτό που προέχει τώρα είναι να προχωρήσουν οι εργασίες».

DSC 1321

Οι απαντήσεις Βαρζακάκου
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Σπάρτης, Κώστας Βαρζακάκος, που μαζί με την Άννα Καρακίτσου βρέθηκαν στο στόχαστρο του αναδόχου, τόνισε αρχικά: «Θα αγνοήσω αρχικά τους αήθεις χαρακτηρισμούς του εργολάβου. Σκέφτηκα να απευθυνθώ στον Εισαγγελέα. Θα κάνω χρήση του δικαιώματός μου αν δεν ανακαλέσει».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στα του έργου, σημείωσε μεταξύ άλλων:
- «Η Τεχνική Υπηρεσία θεωρούσε ότι ο εργολάβος έπρεπε να λάβει προκαταβολή 245.000 ευρώ, ενώ εκείνος ήθελε 315.000 ευρώ. Δικαιώθηκε, τελικά, αλλά εισέπραξε 245.000 ευρώ, όπως αρχικά πρότεινε η Τεχνική Υπηρεσία. Ως τώρα, έχουν πιστοποιηθεί εργασίες 137.000 ευρώ και ο εργολάβος έχει λάβει 281.000 ευρώ».
- «Τον Μάρτιο ο εργολάβος υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη του έργου. Η Τεχνική Υπηρεσία την απέρριψε, καθώς οι ισχυρισμοί του εργολάβου ήταν αίολοι και δεν υπήρχε καμία βασιμότητα».
 - «Η τοποθέτηση του κυβόλιθου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και τελικά τελείωσε τον Ιούλιο. Δεν είναι αληθές ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν έδωσε διευκρινίσεις».
- «Την υποχρέωση να καταθέτει καθημερινά ημερολόγια έργου έχει ο ανάδοχος και όχι η υπηρεσία. Δεν μπορεί να τα υποβάλει όποτε θυμάται ή όποτε του ασκείται πίεση. Τον προειδοποιήσαμε με ειδική πρόσκληση ότι αν δεν είναι συνεπής στην υποχρέωση αυτή, η ποινική ρήτρα ανέρχεται σε 100 ευρώ ημερησίως. Αυτό είναι απειλή;»

Ο Κ. Βαρζακάκος κατέρριψε τους ισχυρισμούς και για μια σειρά άλλων επιμέρους μερών της μελέτης, όπως την τοποθέτηση του κυβόλιθου, τα όμβρια ύδατα, το σιντριβάνι, την έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία κ.ά. Για τη φύτευση των πλατανιών τόνισε ότι έγινε σε λανθασμένη περίοδο, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς ειδικευμένο προσωπικό από πλευράς εργολάβου, με συνέπεια τα γνωστά αποτελέσματα.

Μάλιστα, ο Κ. Βαρζακάκος είπε ότι, σε νομικό επίπεδο, «ο εργολάβος έχει καλάσνικοφ κι εμείς νεροπίστολο…».

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο αντιδήμαρχος Θέμης Πατσιλίβας, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «κράτος εργολάβων…».

Κάλεσμα πολιτών σε συγκέντρωση
Εξάλλου, μέσω της ομάδας #no_hate_sparta στο Facebook απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα σε πολίτες για συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το έργο της ανάπλασης. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη (20/9) και ώρα 2:00 μμ επί της Κ. Παλαιολόγου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης θα συγκεντρωθούν έξω από το κατάστημα εστίασης Black John για να συζητήσουν το πρόβλημα της Παλαιολόγου. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και υπάρχουν φωνές που μεταξύ άλλων προτείνουν ακόμα και την προσφυγή μέσω νομικής οδού κατά παντώς υπευθύνων. Όποιος αιρετός ή υποψήφιος μάς κάνει την τιμή να παρεβρεθεί να έχει μαζί του εκτός από λόγια και απτές και όχι αβέβαιες αποδείξεις για ό,τι θελήσει να μας πει καθώς και ολοκληρωτικές προτάσεις, γιατί από λόγια του αέρα χορτάσαμε.

Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί στο μέγιστο ποσοστό, αλλά εκτός από τις επιχειρήσεις έχουμε πληγεί και όλοι εμείς που λίγο πολύ έχουμε περιουσίες σε αυτή την πόλη, αφού η απαξίωση της πόλης έχει οδηγήσει στο η αξία του τετραγωνικού των περιουσιών μας να είναι η χαμηλότερη από όλες τις πρωτεύουσες της χώρας.

Σας περιμένουμε να ανταλάξουμε απόψεις και προτάσεις».

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti