Η πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Σπάρτης», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη Σπάρτη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, το «παρών» έδωσαν και απόγονοι αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
Το ενδιαφέρον προσέλκυσε η έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό, που συγκέντρωσαν με κόπο και μεράκι οι οργανώσεις του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Λακωνία. «Φωτογραφίες αγωνιστών που κατάγονταν ή έδρασαν στην περιοχή, τμημάτων του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και από τη θριαμβευτική είσοδο τους στην πόλη της Σπάρτης στις 22 Σεπτεμβρίου 1944, αποκόμματα και εξώφυλλα εφημερίδων της περιοχής κ.α», όπως περιγράφει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ.
Στο μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα, στον αγώνα των οργανώσεων του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ στην περιοχή παρατέθηκαν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία από τις αφηγήτριες Εύα Μαυρόγιαννη και Μαρία Νικητάκη. Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «το έναυσμα για την ηρωική αντίσταση του λαού ενάντια στο φασισμό είχε δοθεί από τον Οκτώβρη του 1940 με το γνωστό πρώτο ανοιχτό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, το οποίο διάβασε ο Γρηγόρης Βουλουμάνος. Με την έναρξη της κατοχής τον Απρίλη του 1941, Τρυπιώτες κομμουνιστές γέμισαν τα χωριά του Ταϋγέτου με προκηρύξεις με το σύνθημα “Λευτεριά ή θάνατος”. Ακολούθησαν πολλές ηρωικές μάχες σε όλη τη Λακωνία που κατάφεραν καίρια πλήγματα στον κατακτητή.
Η θυσία χιλιάδων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για «λευτεριά και δίκιο στον αιώνα» ενέπνευσε την καλλιτεχνική δημιουργία δημοτικών –λαϊκών τραγουδιών και ποιημάτων, ένα από τα οποία, αφιερωμένο στους 118 Λάκωνες ΕΑΜίτες που εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι, απήγγειλε η Ελένη Μακρή, ενώ η Δήμητρα Ρεμιδιανάκη απήγγειλε το ποίημα “Οι γειτονιές του κόσμου” του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου». Ακολούθως, «το θερμό χειροκρότημα απέσπασε η συγκινητική ερμηνεία τραγουδιών της Αντίστασης από την Ειρήνη Χριστοφυλάκη, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και τους μουσικούς Γιάννη Αναγνώστου, Νίκο Αποστολάκο και Κώστα Κατσέτο».
Μανωλάκου: «Να χτίσουμε ένα κόμμα που
θα φέρει σε πέρας την ιστορική του αποστολή»
Η κεντρική ομιλήτρια, η βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, απέδωσε φόρο τιμής «σε όσους πάλεψαν για αυτόν τον μεγάλο σκοπό, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και μας άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη, στους ήρωες του ΚΚΕ και της επαναστατικής πάλης», επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας. Όπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου στην ομιλία της, «η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να τους αποδώσουμε είναι να κάνουμε σήμερα όσα χρειάζονται για να χτίσουμε ένα κόμμα που, εξοπλισμένο με τα διδάγματα του παρελθόντος, θα είναι έτοιμο να φέρει σε πέρας την ιστορική του αποστολή, τη στιγμή που θα διαμορφωθούν ξανά συνθήκες επαναστατικές, ανάλογες με αυτές που υπήρχαν στην Ελλάδα την περίοδο της Απελευθέρωσης. Και είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι αργότερα ή γρηγορότερα, τα ίδια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και η πολύπλευρη κρίση του, θα οδηγήσουν ξανά σε τέτοιες συνθήκες και στη χώρα μας. Η πάλη των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων πρέπει να φτάσει έως το τέλος, έως την ανατροπή αυτής της εξουσίας που ευθύνεται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να φτάσει έως την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού», κατέληξε βουλευτής του ΚΚΕ.