Διʼ ευχών!

Γράφει ο Παρατατικός
Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έχω ένα φίλο - καλή του ώρα - που δε χωνεύει τις ευχές. Τις βρίσκει ανόητες, υποκριτικές. Για να καταλάβετε, του λες στη γιορτή του «χρόνια πολλά» και σου λέει… κολοκύθια! Και να πεις πως είναι λοξός. Κάθε άλλο. Θαυμάσιος άνθρωπος, επιστήμονας, πνευματώδης, αγαπητός.
  Τώρα που θα διαβάσει το… «καλή του ώρα» δε θα προχωρήσει παρακάτω. Θα με πάρει τηλέφωνο, για να μου θυμίσει το… «περιστατικό». Είναι το ατράνταχτο επιχείρημά του για την καταδίκη τού ευχολογίου.

Το θυμάμαι φίλε. Μη μπεις στον κόπο…
Στην ταβέρνα, σαββατόβραδο, αντροπαρέα κι ήρθʼ η κουβέντα για συνάδελφο που ήταν ταξίδι στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τσουγκρίσαμε κι οι πέντε τα ποτήρια, είπαμε «καλή του ώρα κει που βρίσκεται» και μετά από λίγο μάθαμε για… το τροχαίο!
Από τέτοια -θα μου πείτε- άλλο τίποτα. Εκεί που σου λέει ο άλλος «γεια σου», πέφτεις και σπάζεις το πόδι σου! Στο δευτερόλεπτο. Μετά βέβαια σου λέει «περαστικά» και «σιδερένιος», αλλά τι να το κάνεις, παρουσιάζει η εγχείρηση επιπλοκή και πρέπει να σου πει « καλή ανάρρωση» και… καλές μεν οι ευχές, αλλά άμα δε δουλέψει ο γιατρός και το φάρμακο…

Αμʼ οι νιόπαντροι… Που εισπράττουν τις χίλιες ευχές στο γάμο και χωρίζουνε σʼ έξι μήνες! Αυτοί πάλι κρατάνε τα λεφτά από το φάκελο και πετάνε τα μπιλιέτα «να ζήσετε» και «βίον ανθόσπαρτον», οπότε… καλά να πάθουν, αφού σνομπάρουν τις ευχές!
Αστειευόμαστε. Ούτε τα ατυχή περιστατικά ούτε οι ενστάσεις του φίλου μπορούν να καταδικάσουν τις ευχές. Υπάρχουν αρχαιόθεν. Μέχρι έγκλιση ευχετική (την Ευκτική) είχαν βάλει στα ρήματα οι πρόγονοι. Όπως το… «γένοιτο» ας πούμε.

Παίρνει όμως συζήτηση το πράγμα, γιατί άμα το καλοσκεφτείς… λόγια του αέρα είναι. Από συνήθεια τις λέμε. Ούτε τις εννοούμε ούτε και περιμένουμε να «πιάσουν».
Τις λέμε όμως. Γιατί… πώς θαʼταν η ζωή μας χωρίς αυτές! Άχαρη κι αμήχανη φαντάζομαι. Περίπου όπως εκείνων, που έχουν κόψει την «καλημέρα».
Λέμε «γεια-χαρά» λοιπόν, χωρίς πραγματικά να μας νοιάζει η υγεία και η χαρά του «πλησίον», αλλά γιατί… κάτι πρέπει να πούμε!
Θέμα επικοινωνίας μʼ άλλα λόγια. Κατά συνθήκην. Έτσι το θέλει ο άγραφος κώδικας, η πατροπαράδοτη δεοντολογία της κοινωνικής μας ζωής.

Γιατί η ευχή, η χαιρετούρα, είναι το καθιερωμένο, το «βολικό» ξεκίνημα και τελείωμα της συνάντησης, της συναναστροφής, της συμμετοχής στα κοινωνικά, της τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συνομιλίας, της εκπομπής (πώς αλλιώς θα άρχιζε και θα τελείωνε ο παρουσιαστής π.χ.), είναι το εργαλείο του πολιτικού, το αλατοπίπερο της «επιφανειακής» μας καθημερινότητας.
Μήπως το παρακάνουμε όμως; Μήπως είμαστε υπερβολικά καταναλωτικοί;
Γιατί δεν υπάρχει βήμα της ανθρώπινης ζωής, που να μη συνοδεύεται από ευχή.
Βιβλίο φτιάχνεις άμα τις μαζέψεις.

Όπως η Εκκλησία. Μέγα Ευχολόγιο, Μικρό Ευχολόγιο. Και πολύ σωστά. Τη δουλειά της κάνει, γιατί όλες οι ευχές (και οι δικές μας) είναι στην ουσία προσευχές, αφού… Ένας μόνο μπορεί να τις «ακούσει» και να τις πραγματοποιήσει! Αυτός μπορεί να κάνει την «καλή μέρα», αυτός και το «καλό ταξίδι»...
Κι εμείς ; Εμείς, βάζουμε μπροστά το επίθετο ʽʽκαλός- καλή-καλόʼʼ κι από τη στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος , μάλλον από τη στιγμή που φουσκώνει η κοιλιά «καλή λευτεριά» (λες κι είναι σκλαβωμένη), μέχρι τη στιγμή που αποχαιρετάει τα εγκόσμια «καλή ψυχή», δεν αφήνουμε τίποτα που να ξεκινάει ή να τελειώνει, χωρίς να του κολλήσουμε μια ευχή…
  Καλορίζικο, καλή πρόοδο, καλή επιτυχία, καλό πτυχίο, καλή σταδιοδρομία, καλές δουλειές (εδώ είναι τα δύσκολα), καλή ζωή, καλούς απογόνους, καλός φαντάρος, καλός πολίτης ( καλός φορολογούμενος δηλαδή), καλά Χριστούγεννα, καλή Σαρακοστή, καλή αρχή, καλό τέλος και…. «καλό βόλι», τώρα με τον οικονομικό πόλεμο και τη μνημονιακή μας σκλαβιά!

Καλημέρα το πρωί (για όλη την ημέρα σαφώς), αλλά και καλό μεσημέρι και καλό απόγευμα… (επί μέρους κάλυψη, γιατί… πού ξέρεις), και καλή ξεκούραση (ξέρετε καμιά κακή;), καλοβράδυ, καληνύχτα, καλό ξημέρωμα, καλά όνειρα ή όνειρα γλυκά (για το…. άλλο επικρεβάτιον θέμα υπάρχει ευχή;) και βεβαίως καλή δουλειά, καλή δύναμη, καλά μυαλά και καλή συνεργασία (όπως… Παπανδρέου-Σαμαρά!!) και… να πάρει η ευχή την Τρόικα και τη χρεοκοπία, που όσο εμείς την απευχόμαστε, τόσο αυτή έρχεται!

Απορία: Αφού κάθε πρωτοχρονιά παίρνουνε τα τηλέφωνα φωτιά και τα μηνύματα… χιλιάδες των χιλιάδων… για «καλή χρονιά», και για «αίσιον και ευτυχές…» (και τόσα άλλα γλυκανάλατα πολλάκις), αφού υπάρχουν οι τόσες «ετήσιες» ευχές για ολόκληρο το χρόνο, τι τις θέλουμε τις… βραχυπρόθεσμες, τις εποχικές, τις μηνιαίες, τις εβδομαδιαίες, τις ημερήσιες; Το «καλό χειμώνα», «καλό μήνα», «καλή βδομάδα», «καλό σαββατοκύριακο», «η ώρα η καλή»;
Τις θέλουμε. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνίας η ευχή. Είναι και… δεισιδαιμονίας! Είναι πως ο άνθρωπος ήθελε, ανέκαθεν, στην αρχή κάθε χρονικής περιόδου (μικρής ή μεγάλης) αλλά και κάθε δραστηριότητάς του, να ξορκίζει το… ενδεχόμενο «κακό», που ελλοχεύει παντού…(μέσα στο υποσυνείδητό του) και να καλο… πιάνει αυτό που έρχεται χρονικά ή αυτό που επιθυμεί να γίνει.

Έτσι, «τύχαν αγαθάν», «ευοί ευάν», «έρρωσο», «καλούς ενιαυτούς»…στα αρχαία χρόνια, «καλή τύχη», «εβίβα», «υγίαινε», «χρόνια καλά»…στα σημερινά. Συνετή ευχή, η τελευταία. Τι να τα κάνεις τα « πολλά τα έτη σου…», άμα δεν είναι καλά!
Να σας θυμίσω άλλες καμιά δεκαριά;
Καλή σοδειά, καλό δρόμο, καλές διακοπές, καλή αντάμωση, με τις υγείες σας, καλή όρεξη, καλή χώνεψη (πώς δε λέμε και καλή… τουαλέτα), καλή διασκέδαση, καλή ακρόαση, καλή συνέχεια, να τα εκατοστίσεις, ζωή σε λόγου σας, καλό παράδεισο και… καλά κρασιά (όπερ και ευχής έργον)! Διότι… όλα μπορεί να μου τα κόψει η Τρόικα, το μισόκιλο όμως… ποτέ. Μόνο… ο γιατρός!

Εις υγείαν… λοιπόν, ναʼ στε καλά, ό,τι επιθυμείτε, καλωσορίσατε, καλωσήρθατε και χαίρετε και... αντίο (από το a-deus = στο Θεό), σας αφήνω γεια και έχετε γεια βρυσούλες (τι να την κάνουν οι βρύσες την υγεία) και να μην ξεχάσω και το ακαταλαβίστικο « τα λέμε… » αντί άλλου χαιρετισμού.
Αϊ… στην ευχή, τελειωμό δεν έχουν! Όπως τα βάσανά μας τα επίκαιρα… Έχει όμως το άρθρο. Και ως εκ τούτου… « με γεια το κούρεμα » και καλά ξεμπερδέματα! Ή καλές εκλογές…
 


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος