Σχέδιο για «ροή» ζωής στις όχθες του Ευρώτα!

Στόχος η δημιουργία πάρκου με ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία - Η παρέμβαση που προετοιμάζουν η Περιφέρεια και η ΠΕ Λακωνίας

Σάββατο, 22 Φεβρουάριος 2020 08:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχέδιο για «ροή» ζωής στις όχθες του Ευρώτα!

Ανοίγει ο δρόμος για την ποιοτική αναβάθμιση του ποταμού Ευρώτα και των παραευρώτειων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, που αποτελεί αίτημα ετών με στόχο την ανάπτυξη της εν λόγω επικράτειας και προσδοκώμενα οφέλη σε πολιτιστικό-περιβαλλοντικό-τουριστικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός και οι απαιτούμενες δράσεις για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα ως πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού πάρκου αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε στο Διοικητήριο Λακωνίας ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου και η αρχιτέκτονας μηχανικός Κωνσταντίνα Ντουβή, ο συνεργάτης της ΠΕ Λακωνίας Γιάννης Σπυριδάκος, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ  Λακωνίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Σπάρτης, ο Πολυζώης Κουρκούλης, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Λεωνίδας (Λούης) Βαρδάκας συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ως στόχος της παρέμβασης τέθηκε η οριοθέτηση του ποταμού Ευρώτα, σύμφωνα με τον Ν. 4258/14, η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων με εξασφάλιση επαρκούς υδραυλικής διατομής και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας και ο σχεδιασμός παραποτάμιας διαδρομής και αναπλάσεων σε μήκος 4,2 χιλιομέτρων, από το σημείο συμβολής του Ευρώτα με τον παραπόταμο Κελεφίνα έως το σημείο συμβολής με τον παραπόταμο Μαγουλίτσα.

Κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εξής προτεινόμενες παρεμβάσεις:
– Θεσμικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, για την εξασφάλιση της φυσικής λειτουργίας του πλημμυρικού πεδίου και την προστασία των ευαίσθητων περιοχών από ανθρώπινες δραστηριότητες.
– Οριοθέτηση των ζωνών προστασίας πλημμυρών όπου θα καθορίζονται ή θα απαγορεύονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, προκειμένου να αποφεύγονται πιθανές καταστροφές, αλλά και να επιτρέπεται και η φυσική εκτόνωση της πλημμύρας. Σε ορισμένες παρόχθιες περιοχές θα πρέπει να διευρυνθεί το πλάτος της ενεργού παρόχθιας ζώνης (ευρεία πλημμυρική κοίτη).
– Συγκεκριμένα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και θωράκισης/ενίσχυσης υφισταμένων ανιπλημμυρικών έργων από διάβρωση και υποσκαφή.
– Σχεδιασμός ενός παραποτάμιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, τύπου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου. Ο νέος δρόμος θα περιλαμβάνει τμήματα του υφιστάμενου παραποτάμιου δρόμου και χάραξη νέου, εντός της παραποτάμιας ζώνης, όπου αυτό είναι εφικτό. Στο πλαίσιο των οδικών έργων, θα περιλαμβάνονται και τμήματα σύνδεσης της παραποτάμιας διαδρομής με το υφιστάμενο δημοτικό οδικό δίκτυο.
– Αναβάθμιση και επέκταση πλακόστρωτου μονοπατιού που διέρχεται δίπλα από τα παραευρώτεια αρχαιολογικά μνημεία.
– Σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σημεία του παραποτάμιου δρόμου -κατά προτεραιότητα δημόσιας ιδιοκτησίας- όπως για παράδειγμα  κατασκευής χώρων ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.
– Ολοκληρωμένη πρόταση για μετακίνηση των καταυλισμών Ρομά σε περιοχές εκτός της ζώνης παρέμβασης.

Πίστωση 200.000 ευρώ
για τις μελέτες
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει ήδη πίστωση 200.000 ευρώ για τις μελέτες του -υπό σχεδιασμού- έργου και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΠΕ Λακωνίας θα καταθέσει τεχνικό δελτίο έργου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα υπάρξει, επίσης, συνεργασία και με τον Δήμο Σπάρτης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από μέρους του, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου.

syskepsi Eurwtas 01

syskepsi Eurwtas 02

syskepsi Eurwtas 03

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα