Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα φετινά Παλαιολόγεια

560 έτη από την Άλωση της Πόλης
Τρίτη, 21 Μάιος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα φετινά Παλαιολόγεια
Με ένα έργο-αφιέρωμα στην Άλωση της Πόλης ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων για τα φετινά Παλαιολόγεια.Πρόκειται για το δραματοποιημένο έργο «Πάλι με χρόνια και καιρούς…», που έχει κεντρικό άξονα το ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Ο τελευταίος Παλαιολόγος», σε μουσική Κώστα Πολίτη. Την παρουσίαση, που θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη 23/5 και ώρα 9 το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, έχει αναλάβει ο Μουσικός Οργανισμός «ΤΕΤΤΙΞ» και ο πρόεδρός του Γεώργιος Ναούμ.
Το έργο αναπτύσσεται σε 4 μέρη και συγκεκριμένα:
Α΄ μέρος: Η λάμψη της Βασιλεύουσας προ της Αλώσεως, που καταλήγει στην κατάδειξη του μαρμαρωμένου Βασιλειά.
Β΄ μέρος: Η Άλωση της Πόλης και ο μαρτυρικός θάνατος του τελευταίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μέσα από το ποίημα του Γ. Βιζυηνού «Ο τελευταίο Παλαιολόγος», σε μουσική Κώστα Πολίτη, αναπτυγμένο σε τριλογία.
Γ΄ μέρος: O Θρήνος του Γένους αποδίδεται με σειρά τραγουδιών, όπως η Λαϊκή Παράδοση τα τραγούδησε.
Δ΄ μέρος: Η διαχρονική ελπίδα της Αναστάσεως, όπως επάξια καλλιεργεί το Ελληνικό Τραγούδι και η Βυζαντινή Μουσική.
Αφηγήτρια του έργου είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ συμμετέχουν οι Νάντια Καραγιάννη (γιαγιά), Μυρτώ Ναούμ (εγγονή), Διονύσης Αναστόπουλος (βασιλιάς), Σπύρος Σιώλος και Παναγιώτης Τόγιας (τραγούδι των θρήνων). Την παράσταση πλαισιώνει οκταμελής βυζαντινή χορωδία των Τεττίγων, πενταμελής παραδοσιακή ορχήστρα υπό τον Μανώλη Καρπάθιο, ενώ διευθύνει ο Κώστας Πολίτης.
Ο «ΤΕΤΤΙΞ» (τζίτζικας) αποτέλεσε γέννημα, στα μέσα της δεκαετίας του ʼ90, μιας εμπνευσμένης ομάδας καλλιτεχνών (ψαλτών, ηθοποιών και μουσικών) με ιδρυτή, προεξάρχοντα και βασικό μοχλό τον Γεώργιο Ναούμ. Είκοσι χρόνια μετά ο Μουσικός αυτός Οργανισμός, από ένα μικρό κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού εξελίσσεται σε έναν Διεθνή Οργανισμό, γεμάτο έργο και όραμα. Λειτουργεί, από το 2005, ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο και υπεύθυνο διαχειριστή τον ιδρυτή του Γεώργιο Ναούμ, ιατρό, δάσκαλο της ελληνικής μουσικής και πρωτοψάλτη.

Τη βραδιά της Παρασκευής κλείνει η Ελ. Τσαλιγοπούλου
Υπενθυμίζουμε, ότι την Παρασκευή 24/5, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνει η αναπαράσταση του βυζαντινού παιχνιδιού «Ο Μυζηθράς», στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η 5η ΕΒΑ, το Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης, το 300ο Σύστημα Προσκόπων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Παράλληλα, στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί, στο Πνευματικό Κέντρο Ευάγγελου Φιλιππόπουλου (ισόγειο Κεντρικής Βιβλιοθήκης), ημερίδα βυζαντινού Πολιτισμού. Ομιλήτριες θα είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Παν/μιου Πελοποννήσου Βάσω Πέννα, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Πρόσωπα και ιστορίες από την εποχή των Παλαιολόγων: Ο επίλογος μιας Αυτοκρατορίας» και η καθηγήτρια Τέχνης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μελίτα Εμμανουήλ μιλώντας για τους Παλαιολόγους στο έργο του Πιέρο ντε λα Φραντσέσκα.
Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής ολοκληρώνονται με μια σπουδαία φωνή του ελληνικού τραγουδιού, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, η οποία θα παραστεί στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο και ώρα 9 το βράδυ.

Αθλητικο-Μουσικό το πρόγραμμα του Σαββάτου
Το Σάββατο υποδεχόμαστε τον 7ο Παλαιολόγειο Δρόμο, που θα λάβει χώρα στην ΤΚ Μυστρά και ώρα 6 το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν στον ανδριάντα του Κων/νου Παλαιολόγου.
Επίσης, στις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί οδοιπορικό στη βυζαντινή και σύγχρονη ελληνική μουσική με τίτλο «Χορωδιακά 2013».Συμμετέχουν ο Μουσικός Όμιλος Σπάρτης, η Χορωδία του Δήμου Αλίμου και η Μεικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου.
|Διαβάστε σε επόμενο φύλλο τη συνέχεια των εκδηλώσεων για τη φετινή διοργάνωση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti