Η τρίτη του Τρίτου πάει στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας

«Ποιο είναι αυτό το Μουσείο που θα πάμε κύριε;» ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν οι μαθητές μου τις προηγούμενες ημέρες. Κι αυτό...
Τετάρτη, 22 Μάιος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η τρίτη του Τρίτου πάει στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας
«Ποιο είναι αυτό το Μουσείο που θα πάμε κύριε;» ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν οι μαθητές μου τις προηγούμενες ημέρες. Κι αυτό γιατί κανείς τους δεν ήξερε πως η πόλη μας διαθέτει, εδώ και λίγα χρόνια, το δικό της μουσείο, το «Μουσείο Της Νεότερης Σπάρτης», το οποίο φυσικά ουδείς είχε επισκεφτεί!
Με πραγματικό ενδιαφέρον, λοιπόν, μας ακολούθησαν την Τρίτη 21 Μαΐου, στην τελευταία εκπαιδευτική μας επίσκεψη, με την οποία θα κλείναμε τη διδακτική χρονιά 2012-2013. Ακολουθώντας τη διαδρομή της λεωφόρου Κ. Παλαιολόγου και της οδού Λυκούργου, πεζοδρομιακώς και μετά εμποδίων, αφού ουκ ολίγοι εκλεκτοί συμπολίτες μας είχαν καταλάβει με τα οχήματά τους, όπως το συνηθίζουν, τις περισσότερες από τις διαβάσεις πεζών, φτάσαμε στο νεοκλασικό κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82), όπου έχει ιδρυθεί από το 2009 το εν λόγω Μουσείο.
Μετά από μία ολιγόλεπτη αναμονή μας στη δροσερή αυλή του κτιρίου, κατέφτασε, ο πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νίκος Γεωργιάδης, ακριβής ως Εγγλέζος στην ώρα του! Ο κ. Νίκος είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στο αίτημά μας να ανοίξει για χάρη μας το Μουσείο και να μιλήσει γιʼ αυτό στα παιδιά μας. Η ξενάγηση ξεκίνησε με το πρώτο τμήμα της Τρίτης Τάξης, που συνοδευόταν από τη δασκάλα του κ. Βασιλική Φριντζίλα, έλκουσα την καταγωγή από το Αφισιού, ενώ το δεύτερο ημέτερο τμήμα ανέμενε τη σειρά του στον αύλειο χώρο.
Το Μουσείο Της Νεότερης Σπάρτης είναι δημιούργημα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, στην οποία προεδρεύει, επί σειράν ετών, ο ακάματος ευπατρίδης κι εξέχων συμπολίτης μας κ. Νίκος Γεωργιάδης με την πλούσια και πολυσχιδή παρουσία και δράση στην πολιτιστική ζωή της περιοχής μας κι όχι μόνο. Στη δημιουργία του συνέβαλαν ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου, οι πανεπιστημιακοί Νίκος Ζίας, Στέφανος Σίνος και Ιωάννης Πίκουλας και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς.
Στον περιορισμένο του χώρο παρουσιάζονται, με καλαισθητικό και οργανωμένο επιστημονικά τρόπο, όλα όσα αφορούν τη Νέα Σπάρτη από το έτος ιδρύσεώς της το 1834 έως σήμερα. Υπάρχουν φωτογραφίες, έγγραφα, βιβλία, ενδυμασίες, έπιπλα, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τα οποία φανερώνουν στον επισκέπτη τον τρόπο ζωής των Σπαρτιατών των δύο προηγούμενων αιώνων.
Στον προθάλαμο βρίσκονται όλα τα στοιχεία που αφορούν το Δήμο Σπαρτιατών από τη σύστασή του (1834) μέχρι το σημερινό «καλλικρατικό» Δήμο Σπάρτης, με τους οικισμούς, τις μετονομασίες και τις απογραφές του πληθυσμού του, καθώς και παλαιές σφραγίδες και υπογραφές δημάρχων.
Η έκθεση του Μουσείου αρχίζει με αντίγραφα από γκραβούρες που εικονίζουν το διοικητικό κέντρο της τουρκοκρατίας στο βυζαντινό Μυστρά, με ιστορικές πληροφορίες για την πυρπόλησή του από τον Ιμπραήμ Πασά και την αναγκαστική κάθοδο των κατοίκων προς την πεδιάδα του Ευρώτα μέχρι την εγκατάστασή τους στη Νέα Σπάρτη, που ιδρύθηκε με απόφαση του βασιλιά Όθωνα στο χώρο των ερειπίων της Αρχαίας Σπάρτης το έτος 1834.
Παρακολουθώντας τα εκθέματα μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πληθυσμιακή, πολεοδομική, οικονομική και πνευματική εξέλιξη της Σπάρτης. Ανάμεσα σʼ αυτά ξεχωρίζουν η μαρμάρινη προτομή του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Γρηγορίου και τα στοιχεία που αφορούν το έργο του (Επαγγελματική Σχολή και Σανατόριο), το γιλέκο του πρώτου δημάρχου Εμμανουήλ Μελετόπουλου, οι γυναικείες αστικές ενδυμασίες των δύο νεαρών αδελφών θυγατέρων, που χάθηκαν πρόωρα και το καλλιτεχνικό εκμαγείο της επιτύμβιας πλάκας τους, μπαούλα και πολυθρόνες εποχής, ο πάγκος στοιχειοθεσίας του τυπογραφείου του Μιχαήλ Παπαγιαννόπουλου, που εξέδιδε την εφημερίδα «ΗΩΣ» από το 1873 έως το 1922, τα προσωπικά αντικείμενα του ηρωικού αντισυνταγματάρχη Αθανασίου Σακκέτα, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Τούρκων στη Μικρά Ασία, η τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, φωτογραφίες κι έγγραφα από την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής, παλιές εφημερίδες, πίνακες ζωγραφικής κ.α.
Για μας ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε ο πίνακας με τις φωτογραφίες από το χώρο όπου υπήρχε η Επαγγελματική Σχολή Ιωάννου κι Αικατερίνης Γρηγορίου από το 1909, γιατί σʼ αυτές διακρίνεται ευκρινώς το κτίριο του παλαιού 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και ο χώρος στον οποίο ανηγέρθηκε στη δεκαετία του ʼ70 το νέο διδακτήριο που φιλοξενεί το σημερινό 3ο Δημοτικό Σχολείο, το Σχολείο μας!
Στην ξενάγησή μας εκτός από τον κ. Νίκο Γεωργιάδη συμμετείχε και ο κ. Αθανάσιος Τσέλιος μέλος της Π.Ε.Σ., ο οποίος με προθυμία έδωσε πληροφορίες στους μαθητές μας και απάντησε σε κάθε απορία τους. Η περιήγησή μας στο Μουσείο Της Νεότερης Σπάρτης τελείωσε στο διάδρομο του ορόφου στον οποίο ο κ. Γεωργιάδης έχει συγκεντρώσει φωτογραφίες από όλες τις πόλεις του πλανήτη μας, που έχουν το όνομα της δοξασμένης πατρίδας μας της Σπάρτης.
Δεν έχουμε λόγια για να ευχαριστήσουμε τον κ. Νίκο Γεωργιάδη και τον κ. Αθανάσιο Τσέλιο για την ξενάγηση που μας έκαναν στο Μουσείο της πόλης μας. Είναι κρίμα που παρά την παράδοσή του στο Δήμο Σπάρτης από το 2011, έτος της ολοκλήρωσής του, δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της τακτικής λειτουργίας του, με συνέπεια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Σ. να κάνουν, εκ περιτροπής, χρέη φύλακα-ξεναγού! Όπως πληροφορηθήκαμε φέτος και κατά την καλοκαιρινή περίοδο το Μουσείο θα είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 7 έως τις 9 μ.μ.. Αγαπητοί συμπολίτες μην χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφθείτε και οπωσδήποτε να το συστήσετε σε κάθε γνωστό σας. Αξίζει τον κόπο!
                                                                            Γιάννης Μητράκος
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti