Γειτονικά «πυρά» πριν το κάψιμο του Καρνάβαλου στον Ευρώτα

Επίθεση «Φίλων Καρναβάλου Κροκεών» για την αναβίωση της Αποκριάς στη Σκάλα - Τι αντιτείνει ο πρόεδρος της ΔΚ Σκάλας που εμφανίζεται ενωτικός

Παρασκευή, 26 Ιανουάριος 2024 09:10 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γειτονικά «πυρά» πριν το κάψιμο του Καρνάβαλου στον Ευρώτα

Η επιλογή της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας να προχωρήσει στην αναβίωση του Καρναβαλιού Σκάλας στις αρχές Μαρτίου, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ευρώτα, καθώς ξέσπασε απρόσμενη διαμάχη μεταξύ Κροκεών και Σκάλας, μετά από παρέμβαση του «Συλλόγου Φίλων Καρναβάλου Κροκεών».

Η συλλογικότητα των Κροκεών επικρίνει έντονα την απόφαση της ΔΚ Σκάλας να επαναφέρει την αποκριάτικη εκδήλωση, θεωρώντας πως με δύο ομοειδείς εκδηλώσεις σε σύντομο διάστημα στις γειτονικές Σκάλα και Κροκεές (9/3 και 17/3 αντίστοιχα), αμφισβητείται και υποσκελίζεται το κύρος και «μοναδικότητα» του Καρναβαλιού Κροκεών, όπως ισχυρίζεται ο χολωμένος σύλλογος.

Στηλιτεύοντας περαιτέρω, οι «Φίλοι Καρναβάλου» κάνουν δε λόγο για μεθοδεύσεις και για απόπειρα κατακερματισμού του ιστορικού δρώμενου της Λακωνίας. Ο σύλλογος αποκαλύπτει και στέκεται, μάλιστα, στο γεγονός ότι η πρώην Δημοτική Αρχή Ευρώτα επί δημαρχίας Γ. Γρυπιώτη, είχε προχωρήσει στην αναστολή του δρώμενου στη Σκάλα, προκρίνοντας την ενδυνάμωση του θεσμού των Κροκεών. «Αποδέχτηκε (σσ ο δήμος) ως κορυφαίο πολιτιστικό δρώμενο το Καρναβάλι Κροκεών και για το λόγο αυτό καταργήθηκε το Καρναβάλι Σκάλας με διατήρηση των συναφών εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα σε όλο το δήμο», λέει χαρακτηριστικά ο σύλλογος, που επικαλείται και σχετική πράξη του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου (επί Γρ. Αποστολάκου), που χαρακτήριζε το κροκεάτικο δρώμενο ως «το Καρναβάλι της Λακωνίας».

«Καθολική αντίθεση, δυσαρέσκεια,
ανησυχία και ερωτηματικά»
Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του ο «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου Κροκεών», δια της προέδρου του, Ελένης Π. Μανάκου και του γραμματέα Λεωνίδα Γ. Σερεμέτη, τονίζει: «Ο “Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου Κροκεών” ως φορέας ανάληψης ευθύνης και διεκπεραίωσης όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Καρναβάλου Κροκεών, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε δημόσια την καθολική μας αντίθεση στην απόφαση που κοινοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΚ Σκάλας σχετικά με την αναβίωση του Καρναβάλου Σκάλας.

Ταυτόχρονα εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια, την ανησυχία και τα ερωτηματικά των μελών μας, των Φίλων του Καρναβάλου και της πλειοψηφίας των Κροκεατών συμπολιτών μας.

Το Καρναβάλι Κροκεών είναι καρπός παραγωγής πολιτιστικών δρώμενων σχεδόν ενός αιώνα με πλατιά κοινωνική συμμετοχή και απήχηση. Αποτυπώνει την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα του τόπου μας, την ανιδιοτελή εθελοντική εργασία των παραγωγών νεολαίων όλων των γενεών, την τοπική λαογραφία και την πολιτιστική ακτινοβολία πέρα των ορίων του νομού Λακωνίας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία της διαχρονικότητας του Καρναβάλου Κροκεών, το καταξιώνουν ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και ένεκα τούτου στηρίζεται έμπρακτα από τον Δήμο Ευρώτα και τα όργανά του με αποφάσεις επιχορηγήσεων, δωρεές συμπολιτών μας και αποδήμων, καθώς και με εθελοντικές συμμετοχές στα δρώμενα του. Είναι πλέον θεσμός του Δήμου Ευρώτα και του νομού Λακωνίας.

Εκτιμώντας την αξία του, με γενναίες ειλημμένες αποφάσεις του, ο Δήμος Ευρώτα με δήμαρχο τον κ. Γιάννη Γρυπιώτη χαρακτήρισε και αποδέχτηκε ως κορυφαίο πολιτιστικό δρώμενο το Καρναβάλι Κροκεών και για το λόγο αυτό καταργήθηκε το Καρναβάλι Σκάλας με διατήρηση των συναφών εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα σε όλο το δήμο, τις οποίες σεβόμαστε και ενεργά στηρίζουμε με την συμμετοχή μας.

Επίσης, με πρότερες αποφάσεις του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Λακωνίας με νομάρχη τον κ. Γρηγόρη Αποστολάκο αποδέχτηκε με πράξη του τη μοναδικότητα του Καρναβάλου Κροκεών χαρακτηρίζοντάς το ως το Καρναβάλι της Λακωνίας.

Συμπαραστάτες μας επίσης υπήρξαν οι: δήμαρχοι Έλους, κ. Θεόδωρος Μπόλλας και κ. Μιχάλης Μανωλάκος και ο τ. δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας. Εν ολίγοις όλοι οι δήμοι της Λακωνίας αναγνώρισαν και σεβάστηκαν τη διαχρονικότητα και την αξία του Καρναβάλου Κροκεών».

«Να περιφρουρήσουμε τη μοναδικότητα
του Καρναβάλου Κροκεών»
Όπως διατείνεται ο Σύλλογος Καρναβάλου Κροκεών, «η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο της ΔΚ Σκάλας της αναβίωσης του Καρναβάλου Σκάλας, καθώς και η απόφαση της διεξαγωγής δημοτικής μαθητικής παρέλασης την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς 2024, στην οποία καλούνται όλοι οι συνδημότες, οι συλλογικοί φορείς και τα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου, σαφώς και παραπέμπουν σε δύο κύρια οργανωμένα καρναβάλια στον Δήμο Ευρώτα με δύο κύριες παρελάσεις σε διαφορετικό χρόνο».

Κατά τον σύλλογο, «η αντίδρασή μας και των συμπολιτών μας, αφορά στο ανωτέρω γεγονός, στηρίζοντας τις αποφάσεις ΔΣ Δήμου Ευρώτα για το θέμα αυτό, με σκοπό να περιφρουρήσουμε το αυτονόητο. Την μοναδικότητα του Καρναβάλου Κροκεών. Είμαστε αντίθετοι στις όποιες τυχόν μεθοδεύσεις ή ενέργειες και με όποια φρασεολογία εμφανίζονται, που τείνουν να υποβαθμίσουν ή να υπονομεύσουν, να οικειοποιηθούν ή να κατακερματίσουν το Καρναβάλι Κροκεών, ένα δώρο πολιτισμού που εμείς παραλάβαμε, διατηρήσαμε και συνεχίζουμε με ευθύνη και σεβασμό στις μελλούμενες γενιές.

Οι πολίτες των Κροκεών ζητούν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα όπως: Έχουν την αρμοδιότητα τα όργανα της Τοπικής Κοινότητας της έδρας, παρακάμπτοντας και αγνοώντας συλλογικές αποφάσεις του Δήμου Ευρώτα να αποφασίζουν την αναβίωση πολιτιστικής δράσης η οποία έχει καταργηθεί;

Γιατί αγνοήθηκαν παντελώς από τη διαβούλευση τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και κυρίως ο Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου Κροκεών που έχει την αρμοδιότητα της διεξαγωγής του κύριου Καρναβαλικού δρώμενου στο Δήμο Ευρώτα;

Σε κάθε περίπτωση το Καρναβάλι Κροκεών 2024, συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, έχει ήδη ξεκινήσει τις κατασκευές και ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του, υποσχόμενο για μια ακόμη χρονιά αριστοφανική σάτιρα, ανατροπές και μια μεγάλη λαϊκή γιορτή με κέφι και ζωντάνια, επιβεβαιώνοντας διαχρονικά ότι αποτελεί το κορυφαίο αποκριάτικο δρώμενο του Δήμου Ευρώτα και όλης της Λακωνίας.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις Κροκεές Δήμου Ευρώτα, στο “Καρναβάλι της Λακωνίας” με τη μεγάλη παρέλαση πεζών και αρμάτων, όπου καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς και συμπολίτες μας να το απολαύσουν και να το πλαισιώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους».

Απορρίπτει τα «βέλη»  
και τείνει χείρα συνεργασίας η ΔΚ Σκάλας
«Κανείς δεν αμφισβήτησε τη διαχρονική αξία και καταξίωση του καρναβαλιού σας»
Στις παραπάνω ενστάσεις και κατηγορίες, άμεση ήταν η απόκριση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας, Γεωργίου Μπουφίδη, επιχειρώντας να ρίξεις τους τόνους. Ο ίδιος δεν κρύβει την έκπληξη και την απορία του για τη θέαση του «Φίλων του Καρναβάλου» επί του θέματος και τις διαστάσεις που αυτό έλαβε. Αποκρούει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του συλλόγου και απεκδύεται οποιαδήποτε υπόνοια περί πρόθεσης απαξίωσης του Καρναβαλιού Κροκεών, επ’ ωφελεία της διοργάνωσης της Σκάλας. Τουναντίον, διατρανώνει την αμέριστη στήριξη της ΔΚ Σκάλας στο πατραπαράδοτο δρώμενο των Κροκεών και σε όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε περιοχές του Δ. Ευρώτα.

Συγκεκριμένα, τονίζει ο Γ. Μπουφίδης: «Κυρίες και κύριοι του “Συλλόγου Φίλων Καρναβάλιου Κροκεών”, σας σέβομαι και πάντα θα σας σέβομαι ό,τι και να γράψετε εναντίον μου... Καταρχήν, πριν οποιαδήποτε ενέργεια μας, είχαμε μιλήσει με τον πρόεδρο σας και λογικά στο συμβούλιο του και ήταν πρόθυμοι για κάθε βοήθεια και τους σέβομαι απεριόριστα. Γι’ αυτό κανείς δεν αμφισβήτησε την διαχρονική αξία και καταξίωση του καρναβαλιού σας, που όλοι αγαπάμε και βρισκόμαστε κάθε χρονιά με την παρουσία μας και όχι μόνο. Παρόλο που... εσείς είπατε τώρα, ότι με υπαιτιότητα δική σας και μεθοδεύσεις σταμάτησε το Καρναβάλι της Σκάλας. Κάτι το οποίο δε γνωρίζαμε, ξέρετε δεν θα αρέσει σε πολύ κόσμο αυτό, όχι μόνο της Σκάλας και φυσικά ούτε σε γονείς και παιδιά, που τους στερείτε αυτή τη μεγάλη χαρά, η οποία πραγματοποιείται 9 μέρες πριν από το δικό σας(μας), ημέρα Σάββατο...»

«Το Καρναβάλι σας είναι ένα δώρο πολιτισμού,
κανείς δε θέλει να το υπονομεύσει, μην το κάνετε εσείς…»
Προσθέτει στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΚ Σκάλας: «Με σεβασμό στο Καρναβάλι σας, ουδέποτε θα χρησιμοποιούσαμε άρματα, αλλά θα σας διαφημίσουμε με κάθε τρόπο και στην αφίσα μας και στα μικρόφωνα, και παντού, γιατί αγαπάμε κάθε κοινότητα, δεν κοιτάμε μόνο τη δική μας... Κάθε χωριό έχει δικαίωμα να παρελάσει όπως ακριβώς κάνουμε στις εθνικές μας εορτές, κάθε χωριό μπορεί να πράξει έργο για τα παιδιά του, για τους κατοίκους του.

Έτσι και εγώ ψηφίστηκα να εκπροσωπήσω το χωριό μου, να κάνω το καλύτερο όπου μπορώ (όχι μόνο Καρναβάλι), σεβόμενος τους πάντες και τα πάντα και φυσικά εσάς...

Το Καρναβάλι σας είναι ένα δώρο πολιτισμού για το δήμο μας, όπως είπατε, όλοι για αυτό μιλούν και κανείς δε θέλει να το υποβαθμίσει και να το υπονομεύσει, μην το κάνετε εσείς αυτό... Η δικιά μας γιορτή είναι τα προεόρτια για τη δική σας αιώνια γιορτή και η παρουσία του κόσμου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί τα παιδιά θέλουν να δουν άρματα 9 μέρες μετά και τα παροτρύνει όλο αυτό....

Ξέρω ότι δε μπορούν όλοι οι κάτοικοι Κροκεών να σκέφτονται έτσι όπως εσείς, και ξέρω ότι θα μου απαντήσετε πάλι με θυμό χωρίς λόγο, γι’ αυτό σας λέω και πάλι ότι ακόμα και να με βρίσετε θα έρχομαι, γιατί το Καρναβάλι δεν είναι μόνο ο σύλλογος σας, αλλά όλος ο κόσμος των Κροκεών... Αγαπώ το Καρναβάλι σας, έρχομαι με τα παιδιά μου, διασκεδάζουν απίστευτα και θα ερχόμαστε όλοι και ακόμα περισσότεροι, γιατί σεβόμαστε το θεσμό σας και όλους τους κατοίκους σας, που χύνουν ιδρώτα για να μας χαρίσουν χαμόγελα αφιλοκερδώς...

Ακόμα και αν όλοι οι δημότες Κροκεών είναι εναντίον μου, εγώ και πάλι θα διαφημίσω το Καρναβάλι σας, γιατί έτσι προστάζει η καρδιά μου, έτσι ενεργό ως άνθρωπος και τίποτε δε θα με κάνει να αλλάξω γνώμη!

ΌΛΟΙ στην Αποκριάτικη παρέλαση Σκάλας, όλοι στο μεγαλύτερο Καρναβάλι του δήμου μας το Καρναβάλι Κροκεών, όλοι στο Δαφνί μας στο Βλάχικο Γάμο, στο Γεράκι μας, στο Βλαχιώτη μας κτλ.

Είναι μια φασαρία άνευ λόγου μια παρερμηνεία, μια παρεξήγηση να πω, δεν ξέρω... Εγώ θέλω να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για το δήμο μας, που τόσο έχει αδικηθεί και πιστεύω ότι θα λυθεί...

Είναι η τελευταία φορά που απαντώ για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν γιατί δε φταίνε πολλοί! Με κάθε σεβασμό σε όλους σας».


Οι παραπάνω ανακοινώσεις αναρτήθηκαν στην ομάδα ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ (FB)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti